САМО ЗА ЖЕНИ

от Дарио Фо 

Кликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Билетна каса 

Промоции 

Билети от BGbileti

                                                             

Комедия по пиеси на Дарио Фо

Превод Хубан Стойнов

Сценичен вариант и режисура Костадин Бандутов

Сценография и костюми Даниела Николчова

Хореография и музикална среда Никола Йорданов

Фотография и плакат Веселин Василев

 

Действащи лица и изпълнители:

 

ЕВА - Веселина Михалкова

МАРИЯ, ЖАНА АЛФИНИ - Милена Кънева

ЕЛЕОНОРА, КАРЛА - Петя Ангелова

МАЙКАТА - Даниела Викторова

ДЖУЛИЯ - Биляна Стоева

АДАМ - Ивайло Иванов

АНГЕЛЪТ, КРАДЕЦЪТ, ДЕВЕРЪТ - Станислав Кондов

ВОДЕЩИЯТ - Пламен Димитров

АЛДО, ПОЛИЦАЯТ - Свилен Стоянов

ЛУИДЖИ, КРАДЕЦЪТ, МОМЧЕТО - Константин Соколов

 

Премиера - 8, 9 октомври 2019, 19.00, Сцена Филиал

  

 

 

В постановката си „Само за жени“, композирана по „Дневникът на Ева“ и други текстове на Нобеловия лауреат за литература Дарио Фо, майсторът на комедийния жанр Костадин Бандутов залага на баланса, освен между интимното и екзистенциалното, и между критичното и комичното. Като омекотява и подлага на ирония сочния, понякога стигащ до вулгарност хумор, характерен за стила на Фо, той привнася нови нюанси в драматургията.

„След много разговори с режисьора стигнахме до основната идея да унифицираме мъжете и жените чрез контраста между черното и бялото,  като някакви символи за двата пола. Тази концепция е изведена в сценографията и в костюмите, така че на зрителите ще им стане ясно защо в началото всички излизат почти еднакви на сцената, а след това придобиват индивидуалност или защо всичко е решено в черно-бяла стилистика и само на места се появяват цветни елементи. В сценографията белият куб носи подтекста за семпло и обикновено пространство, той може да бъде всичко, може да бъде всяко място, точно както и ситуациите от постановката могат да се случат навсякъде“, обяснява художничката Даниела Николчова.

В стремежа за надмощие между двата пола, от времето на Адам и Ева до днес, на жената са й отредени – поотделно или заедно - ролите на любовница, съпруга, майка, домакиня и какво ли още не. Изобретателна и находчива, тя изглежда може да се справи с всякакво натоварване и всякаква ситуация, но дали пък това не я превръща в истинска жертва? Жертва на мъжете и еманципацията...

„В „Само за жени“ играя Ева. Що се отнася до феминистките внушения, аз съм доста умерена. Като еманципирана жена изповядвам много от нещата, за които става дума в представлението, но далеч не заклеймявам мъжа и не го отричам, като положителна личност. Напротив, дълбоко уважавам мъжете и считам, че те не са примати или че „мъжът е произлязъл от маймуната, а жената – спусната от космоса“, както се твърди на едно място в пиесата. В нашето представление женската гледна точка е една идея по-крайна, но пък има и реабилитация на мъжа“, усмихва се Веселина Михалкова.

Проблематиката върви под ръка с чувството за хумор и тъкмо от това тяхно партньорство произтичат искрящата виталност, неподправеното забавление и оригиналният дух на „Само за жени“, без да забравяме най-важното - любовта. 

 

 

 

 

 

Прочетете още:

 

Очаквайте „Само за жени“! И не само

http://www.dramavarna.com/index.php/news/aktualni-novini/1649-samo-za-jeni-i-ne-samo

 

Костадин Бандутов: Дарио Фо си позволява всичко

http://www.dramavarna.com/index.php/news/intereviews/1652-dario-fo-si-pozvolqva-vsicko-interviu-s-kostadin-bandutov

 

„Само за жени“ – лично от екипа

http://www.dramavarna.com/index.php/news/aktualni-novini/1662-samo-za-jeni-interviu-s-ekipa

 

В. „Черно море“: Мъжът е произлязъл от маймуната, а жената – спусната от космоса

http://www.chernomore.bg/kultura/2019-10-07/mazhat-e-proizlyazal-ot-maymunata-a-zhenata-spusnata-ot-kosmosa

 

Truestory: Женската еманципация в „Само за жени“

https://truestory.bg/%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%bf%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8/

 

 ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

 

 

TOP