ФОРМАТА НА НЕЩАТА - 2024 – 2024

от Нийл Лабют

Превод Мартин Киселов
Режисьор Максима Боева
Сценограф Киряна Аврониева
Светлинен дизайнер Валентин Андонов
Композитор Милен Апостолов
Психолог консултант Рая Митева
Помощник режисьор Валентина Андонова
Плакат Славяна Иванова
Фотография Тони Перец

Действащи лица и изпълнители:

ФИЛИП – Станислав Кондов
АДАМ – Александър Евгениев
ДЖЕНИ – Христина Джурова
ЕВЕЛИН – Сияна Начева

Продукция на ТМПЦ - Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна
Премиера – 11 март 2024, 19.00, ГХГ „Борис Георгиев“ Варна
Спектакълът не се препоръчва за зрители под 16 години.

„Формата на нещата“ от известния американски драматург Нийл Лабют е дебют на варненска сцена на младата, но вече със заявено режисьорско присъствие Максима Боева, възпитаничка на проф. Пламен Марков, създал редица емблематични спектакли в най-новата история на Варненския драматичен театър. Изборът на ярка съвременна драматургия, в интерпретация на талантлив млад творец с варненски корени, за първа премиера 2024 не е случаен. Той свидетелства както за приемствеността, така и за съвременното светоусещане, с които столетният театър навлиза в 103-та година от своето съществуване.

„Героите във „Формата на нещата“ са млади хора, които робуват на външното, на формата на нещата. Те искат да скулптират себе си и да си създадат един образ, с който да бъдат приети и обичани. Вървейки по този път, те много често се изкушават да скулптират и другия по свой вкус. Опитват се да превърнат отсрещния в някой, удобен за самите тях и за техния имидж. За мен особено любопитен за изследване е страхът ни да обичаме дълбоко и искрено, защото отворим ли тази врата, ставаме раними. И наистина, много често ни нараняват. Но същевременно нашата необходимост ние самите да бъдем обичани от другите е дълбока и болезнена“, акцентира в своя анализ Максима Боева.

„Повърхностното със сигурност е тема, която е суперактуална в момента. Има абсолютна мания по това да изглеждаш “перфектен”. Социалните мрежи дават възможността да си изградиш образ, който винаги изглежда добре. Повече от добре! Все по-близо до “перфектния” образ! Мен лично това ме плаши и то много“, признава Александър Евгениев. Сияна Начева добавя: „Днес младите хора израстват и се развиват “под лупата” на социалните мрежи, т.е. на една измислена среда, в която очакванията за красота, успех, възможности са стандартизирани винаги от външен фактор - света, обществото, другите. И съответно стойността и самочувствието ни в тази среда се измерват спрямо това, доколко отговаряме на зададения стандарт“.

Станислав Кондов изразява удовлетворението на четиримата артисти от участието им в представление със съвременен текст и млад екип в камерен състав. „Няма друго такова заглавие в репертоара на Варненския театър. Изключително въздействащ и силен текст - циничен, агресивен, комедиен, романтичен, парадоксален. Какъвто е животът на всеки един младеж. А защо не и на всеки човек“.

 

 

Още по темата:

„Формата на нещата“ – първа премиера 2024 на Варненския драматичен театър

„Формата на нещата“ между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Все по-близо до перфектния образ

„Формата на нещата“ – премиера в ДТ „Стоян Бъчваров“

Спектакъл за болезнената необходимост от любов

Максима Боева за „Формата на нещата“ и за това как се променяме по вкуса на другите

„Формата на нещата“ среща варненската публика с Нийл Лабют

Не бива всеки сам да преценява

TOP