РЕВИЗОР

от НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВИЧ ГОГОЛ

 Кликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

Превод, адаптация и постановка ПЛАМЕН МАРКОВ - НАГРАДА ВАРНА 2014
Сценография и костюми МИРА КАЛАНОВА
Музика КАЛИН НИКОЛОВ
Асистент-режисьор ПЕТЯ КУРТЕВА
Фотография СИМЕОН ЛЮТАКОВ и РЕДЖЕБ ШАБАНОВ-РЕДЖИ
Дизайн на плаката и програмата ВЛАДИМИР СПАСОВ

 

СТОЯН РАДЕВ, ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА, ГЕРГАНА АРНАУДОВА, СТЕФАН ДОДУРОВ, НИКОЛАЙ КЕНАРОВ, АДРИАН ФИЛИПОВ, ВАЛЕРИ ВЪЛЧЕВ, ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ, ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, НЕНО КОЙНАРСКИ, ДИМИТЪР МАРТИНОВ, ИНА ДОБРЕВА, ВАЛЕНТИН МИТЕВ, ДАНИЕЛА ВИКТОРОВА, МИЛЕНА КЪНЕВА, СВИЛЕН СТОЯНОВ

Спектакълът се играе на Основна сцена. 19.00 ч.

Предпремиера 29 ноември 2013 г.
Премиера 30 ноември 2013 г.

 

Номинация ИКАР 2014 за сценография на Мира Каланова
Номинация ИКАР 2014 за главна мъжка роля на Стоян Радев

Част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г., този проект се осъществява съвместно със сдружение „Арт Актинг” и подкрепата на Община Варна чрез програмата за финансиране "Варна - територия на творчеството".

“Ревизор” – от яростта до иронията

„Ревизор” е сериозно предизвикателство за всеки театър. Ние правим нашия прочит в атмосфера на социални катаклизми, протести, контрапротести и дефицит на морал. В този противоречив контекст съществува опасност спектакълът да загуби автентичността си и да изглежда прекалено злободневен или дори пропагандаторски. Ето защо нашата задача бе така да анализираме текста, че нито една политическа сила да не се почувства поощрена от нашия спектакъл.

Стремим се да отдадем дължимото на яростта, която владее обществото, но и да я иронизираме. Постановката ни е заплашително актуална, но ние търсим в нея баланса на художествеността. В този смисъл нашият „Ревизор” е забавен, без да прилича на естрадните шоупрограми и без да прекрачва границите на добрия вкус и смисления смях. Впрочем един от важните цитати в пиесата гласи: „На кого се смеете – на себе си смеете!”

Пламен Марков

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ


TOP