2021 – Варненският театър на 100

Режисьорът БОЯН ИВАНОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своята постановка „100“, посветена на 100-тния юбилей на Варненския драматичен театър и двата ѝ варианта, за поетичната ирония и предимствата на скеча като театрална форма, за различните гледни точки към човека и театъра.

Премиерата е планирана за 12 март 2021 г., когато се навършва точно един век от първото представление на 12 март 1921 г. на първия професионален театър във Варна. С постановката на "Инстинктът" от Анри Кестмекер директор-режисьорът Стоян Бъчваров поставя началото на летоброенето на Варненския драматичен театър.

Постановка за един 100-годишен театрален юбилей, това е доста отговорно начинание...

Да, така е, но от друга страна, ако мислиш само колко отговорно е това, което правиш, ще ти бъде трудно да го направиш наистина. Разбирам цялата отговорност, която носи този юбилей и точно заради това реших и актьорите ме подкрепиха, този път да се откажем от обичайния концерт-спектакъл с конферансие, към който се прибягва в подобни случаи, а да подготвим спектакъл, различен от всички други. Той ще е посветен основно на театъра, но не само на Варненския театър, а на актьора и на театъра въобще. Ще внесем чувство за хумор, така че спектакълът да бъде атрактивен, дори за зрителите, които не се интересуват от театралната кухня.

Нашата творческа задача е подчинена на идеята за отбелязване на 100-годишнината на Варненския драматичен театър и според предварителния замисъл ще има два варианта. Юбилейният вариант ще бъде изнесен определен брой пъти, понеже сега публиката е ограничена до 30%, а ние бихме искали колкото може повече зрители да видят и преживеят, заедно с нас, този много специален спектакъл. По-късно ще отпадне историческата част, за да може представлението, засега с работно заглавие „100“, да влезе в репертоара на театъра и да продължи да се играе. То вече ще се фокусира не толкова върху юбилея, колкото върху темите, свързани с театъра, които споменах.

2021 – ВАРНЕНСКИЯ ТЕАТЪР НА 100

Първите театрални години

Стоян Бъчваров (27.07.1878 - 06.01.1949), един от пионерите на българския театър, актьор от национална величина, театрален директор и режисьор, полага основите на професионалния театър във Варна. По повод 35-годишнината от създаването си, Варненският драматичен театър приема Стоян Бъчваров за свой патрон и носи името му от 1957 г.

Роден в село Медвен, Котленско, три месеца след като баща му е убит от турците, Стоян Бъчваров е закърмен с възрожденски дух от детските си години. Работи като дребен чиновник и учителства в родния си край, за да спести пари за средното си образование в Казанлъшкото педагогическо училище, след което завършва и Мъжката гимназия във Варна. Именно във Варна е запленен от театралното изкуство, на което посвещава целия си живот. Още като ученик е привлечен за стажант актьор в любителската театрална трупа на Иван Кожухаров. През 1895 г. Иван Кожухаров, Стоян Бъчваров и Преслав Преславски основават Театрално дружество „Напредък“, което изнася представления в зала „Съединение“ (сега Сцена Филиал), общината дори отпуска субсидии и освобождава трупата от наем за залата. Играят „Службогонци“ от Иван Вазов, където Стоян Бъчваров жъне аплодисменти в ролята на Станчо Квасников, проявявайки за пръв път големия си комедиен талант.

Стоян Бъчваров участва и в пътуващия театър на Матей Икономов, който представя в София с голям успех „На дъното“ от Максим Горки. Приет e в състава на новоучредения Народен театър в столицата, след което заминава на специализация в Москва и Германия (1908). В Московския художествен театър и в Малий театър изучава изкуството на Станиславски, а в Мюнхен, Германия, се запознава с развитието на съвременните тенденции в европейския театър. „Новото, което видях там, дойде да заглуши всичко онова, което съм видял досега“, споделя артистът след завръщането си. В търсене на нови предизвикателства, Стоян Бъчваров се включва в различни професионални трупи, като през 1909 г. основава, заедно с писателя Антон Страшимиров драматична трупа „Смях и сълзи“, в която той е режисьор и актьор. В следващите десетина години се утвърждава като един от водещите актьори на Народния театър.

В рубриката „2021 – Варненският театър на 100“ разгръщаме архива на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ преди 100-годишния му юбилей на 12 март 2021 г.

Вече разказахме за „Стогодишно смешно театро“, реж. Станчо Станчев (сезон 1986/87), в което оживява Възрожденският български театър, пресъздаден с усмивка и признание към първосъздателите в единствената сценична творба на видния театрален теоретик и историк проф. Васил Стефанов, роден във Варна (15.11.1933-14.12.2020). Мнозина от актьорите все още си спомнят емблематичния куплет от „Стогодишно смешно театро“: „Най-приятно и забавно / на света училище / е самото всенародно / и живо позорище“.

15.11.1933, Варна – 14.12.2020, София

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ скърби за кончината на проф. Васил Стефанов, една от големите фигури в българския театър.

Роден на 15 ноември 1933 г. във Варна, завършил „Театрознание“ във ВИТИЗ, доктор на изкуствознанието, проникновен и задълбочен театрален историк, теоретик и критик, интелектуалец от висока класа, той има заслуги и като дългогодишен директор на Народния театър „Иван Вазов.

TOP